Ja, vad säger man. Tosca+kladdkaka=sant! Om man tål och gillar nötter så är ju det här fantastiskt gott. När det ligger ett toscatäcke på kakan kan den möjligen behöva någon minut till i ugnen men kolla efter 20 min och se hur just din ugn har gräddat kakan. Är den väldigt lös kan den stå inne lite till. Ta en minut i taget och kolla av kakan.
Kladdkaka
3 dl socker
1 krm salt
2 dl mjöl
0,75 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
3 st ägg
150 g smält smör
Toscasmet
100 g smör
0,75 dl socker
2 msk ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk grädde
Ca 175g hackade nötter
(Naturella cashewnötter + sötmandel hade jag, ungefär hälften av varje)
Till servering
2 dl vispgrädde eller vaniljglass
Till den här kladdisen har jag använt en springform som är 24cm i diameter.
Börja med att smöra formen med smör. Grovhacka sedan nötterna som ska vara till toscasmeten och ställ undan så länge.
Rör sedan ihop alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt ägg och smält smör sist. Häll i smeten i springformen.
Toscasmeten
Smält smöret och häll sedan i resten av ingredienserna, utom nötterna. Rör om väl och låt sjuda någon minut. Häll i nötterna.
Ringla sedan över toscasmeten över kladdkakan och försök löst bre ut den över hela kaksmeten. Grädda sedan i mitten av ugnen på 175 grader i ca 20 minuter. Jag älskar när mina kakor är kladdiga så då får det gärna dallra lite när man tar ut kakan och så får den stå till sig och svalna några timmar innan servering. Det kan ju dock vara ganska olika från ugn till ugn så provstick eller skaka lite lätt på formen för att se hur mycket eller hur lite det dallrar.
Lycka till!
/Sofia