Julkalendern, Lucka 1: Saffranskladdis med vit choklad

Lusse lelle… Äntligen lackar det mot jul och kladdkakerians julkalender är här. Först ut är denna fantastiska saffranskladdis med vit choklad. Ni måste testa!

Kladdkaka
2,5 dl socker
0,5 tsk salt
2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 pkt saffran (0,5g)
3 st ägg
150 g smält smör
75g vit choklad

Garnering – vit chokladganache
100 g vispgrädde
150 g vit choklad
25 g riven vit choklad att ha på kakan om man vill

Till den här kladdisen har jag använt en springform som är 24cm i diameter.

Börja med att smöra springformen och sätt ugnen på 175 grader. Smält den vita chokladen i en kastrull på lägsta värmen och ställ den åt sidan så länge. Smält smöret i en kastrull och tillsätt saffran i smöret och ställ åt sidan. Rör sedan ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt ägg och smält smör och häll sist i den smälta chokladen. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 18-22 minuter. Jag älskar när mina kakor är kladdiga så då får det gärna dallra lite när man tar ut kakan och så får den stå till sig och svalna några timmar innan servering. Vill man ha den fastare rekommenderar jag snarare 20-22 minuter i ugnen. Allra bäst blir dem med 18 minuter i ugnen och att sedan få vila i kylskåp under natten. Magiskt!

Garnering
Till den här kakan har jag gjort en vit chokladganache som man kan spritsa på enligt eget tycke och smak.

Vit chokladganache
Bryt/dela chokladen i små bitar och lägg i en bunke. Värm grädden på medelvärme tills den börjar bubbla. Dra kastrullen åt sidan och häll grädden över chokladen. Rör om tills chokladen smält och blandningen är helt len.
Låt stå i kylen i minst 4-5 timmar men gärna över natten om man vill ha en spritsbar konsistens på den.
Vispa upp chokladganachen med elvisp och spritsa sedan din kladdis efter eget tycke och smak. Man kan också hälla chokladganachen direkt på kakan och låta den stelna som ett översta lager. Låt den då gärna stå i kylen över natten.

Lycka till!
/Sofia

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

%d bloggare gillar detta: