Julkalendern, Lucka 12: Apelsinkladdis med Vanilj- och Nejlikagrädde

Hur många har inte gjort apelsiner med nejlikor som julpynt genom åren? En kollega till mig brainstormade juliga idéer och smaker och vips blev det en apelsinkladdkaka!

3 dl socker
0,5 tsk salt
2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm nejlika
3 st ägg
150 g smält smör
Juice från 1 apelsin (för mig blev det ungefär 1 dl juice, men ha 2 hemma i beredskap om det inte blir så mycket juice från dem)
Rivet apelsinskal från en halv apelsin

Till den här kladdisen har jag använt en springform som är 24cm i diameter.

Börja med att smöra springformen och sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan. Rör sedan ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tvätta skalet på apelsinen och riv sedan skalet från ungefär halva apelsinen och ha ner i bunken.
Pressa apelsinen och plocka ut eventuella kärnor som trillar ur den. Fruktkött gör inget om det kommer med, det ger bara mer smak. Häll sedan i juicen och tillsätt ägg och smält smör sist. Rör om ordentligt och häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 18-22 minuter. Jag älskar när mina kakor är kladdiga så då får det gärna dallra lite när man tar ut kakan och så får den stå till sig och svalna några timmar innan servering. Vill man ha den fastare rekommenderar jag snarare 20-22 minuter i ugnen.

Garnering
Vispa 2-3 dl grädde (beroende på hur mycket ni äter ;-)) och ha i 1-2 krm nejlika samt 1 tsk vaniljsocker. Nejlika är ju en speciell smak, börja med lite och smaka dig fram. I min grädde blev det 2 krm nejlika till 2,5 dl grädde.

Lycka till!
/Sofia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

%d bloggare gillar detta: