Julkalendern, Lucka 17: Kladdkaka med nötter

KHur många av er har traditionen att knäcka nötter på jul? Vi brukar alltid ha en skål stående med olika nötter i. De som går åt fortast är valnötterna och mandlarna så här kommer ett recept på kladdkaka med dessa nötter i. (Nötter i en kladdkaka är ändå svårslaget alltså…)

Kladdkaka

3 dl socker
0,75 dl kakao
0,5 tsk salt
2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
3 st ägg
½ dl grovhackad sötmandel
½ dl grovahackade valnötter

Till den här kladdisen har jag använt en springform som är 23 cm i diameter.

Kladdkaka:
Börja med att smöra springformen och sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan. Rör sedan ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt ägg och smält smör och häll i de grovhackade nötterna sist. Rör om och häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 18-22 minuter. Jag älskar när mina kakor är kladdiga så då får det gärna dallra lite när man tar ut kakan och så får den stå till sig och svalna några timmar innan servering. Vill man ha den fastare rekommenderar jag snarare 20-22 minuter i ugnen.

Servera med en klick grädde eller glass till. Vill man kan man också ha i nån tesked kanel i vispgrädden. Supergott och passar bra till nötterna!
Lycka till!
/Sofia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

%d bloggare gillar detta: