Julkalendern, Lucka 18: Kladdis med ischoklad

Len ischoklad ovanpå en kladdkaka blir änna gôrgôtt, som vi säger här i Göteborg.
Prova själva, den smälter i munnen! 

Kladdkaka
3 dl socker
0,75 dl kakao
0,5 tsk salt
2 dl mjöl 
1 tsk vaniljsocker
3 st ägg
150g smält smör

Ischoklad
200 g cocosfett
300 g mörk choklad

Till den här kladdisen har jag använt en springform som är 24 cm i diameter.

Kladdkaka:
Börja med att smöra springformen och sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan. Rör sedan ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt ägg och smält smör sist. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 18-22 minuter. Jag älskar när mina kakor är kladdiga så då får det gärna dallra lite när man tar ut kakan och så får den stå till sig och svalna några timmar innan servering. Vill man ha den fastare rekommenderar jag snarare 20-22 minuter i ugnen. 

Ischoklad:
Smält cocosfettet i en kastrull och ha därefter i chokladen som du bryter i bitar. Rör runt tills allt smält och häll smeten över kakan och låt svalna i kylen. Servera med en klick grädde eller varför inte crème fraiche som i detta recept?

Lycka till!
/Sofia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

%d bloggare gillar detta: