Julkalendern, Lucka 19: Mozartkladdis

Alltså. Den här kakan blev som en dröm. Så himla god! Baka genast! Ni kommer inte bli besvikna!

Kladdkaka
2,5 dl socker
0,75 dl kakao
0,5 tsk salt
2 dl mjöl 
1 tsk vaniljsocker
3 st ägg
150g smält smör

Mozartgarnering
600 g marsipan
ca 1 dl florsocker
250 g nougat
200 g mörk choklad
Till den här kladdisen har jag använt en springform som är 24 cm i diameter.

Kladdkaka:
Börja med att smöra springformen och sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan. Rör sedan ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt ägg och smält smör sist. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 18-22 minuter. Ställ sedan kakan för att svalna medan du gör marsipanen. 

Mozartgarnering:
Ta hälften av marsipanen och kavla ut så den blir ca 2mm tjock. ”Mjöla” bakunderlaget med lite florsocker innan du kavlar så inte marsipanen fastnar. Kavla en stund per sida och vänd på marsipanen då och då så du kavlar från båda håll. Ta lite florsocker på den ibland så den inte fastnar mot underlaget. Ta sedan springformens avtagbara kant och lägg på marsipanen och skär ut en cirkel i marsipanen längs formens innerkant. Ta bort allt överflödigt och spara till nästa del. Bred därefter ut nougaten till ett jämtjockt lager ovanpå cirkeln. För mig blev det ca 2-3 mm tjockt lager med nougat.
Ta sedan andra halvan av marsipanen och kavla ut den på samma sätt som den första. Lägg den ovanpå nougaten så att du nu framför dig har två marsipancirklar med nougat emellan. 
Bryt den mörka chokladen i bitar och lägg i en tjockbottnad kastrull. Smält chokladen på lägsta värmen och rör runt hela tiden tills den är helt smält. 
Bred på ett tunt lager mörk choklad på kladdkakan och lägg sedan på marsipanpaketet. Häll ut resten av den smälta chokladen överst och se till att hela ovansidan blir täckt med ett lager choklad. Pudra över lite florsocker om du har något kvar från kavlingen. Voilà! Fantastiskt gott! 

Lycka till!
/Sofia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

%d bloggare gillar detta: