Chokladmoussetårta – 5 lager ljuvlighet

Den här tårtan är något av det godaste jag vet. En perfekt tårta för ert nyårsfirande kanske?!
Den har 5 olika lager och är så god så den försvinner i ett nafs. Den kräver lite tid att göra (så planera tiden väl) men den är så värd att göra! Läs receptet noga och kolla igenom vad du behöver innan du börjar.

Kladdkakebotten
1 dl mjöl
2 dl socker
0,5 dl kakao
2 ägg
100 g smält smör

Sätt ugnen på 175 grader och smöra springformen som är 24 cm.
Smält smöret och ta av kastrullen från plattan. Rör ihop alla torra ingredienser och tillsätt ägg och smält smör sist. Häll i en springform och grädda i mitten av ugnen i 18 minuter. Låt svalna.

Tryffel
150 g choklad 70%
100 g vispgrädde
1 liten klick smör
(för en mer vuxen smak kan man ha i 1 tsk likör av valfri sort i tryffeln)

Innan du börjar med tryffeln behöver du förbereda för moussetårtan. Tanken är att du ska trycka ut en aningen mindre kaka med hjälp av en plastfilm så att moussetårtan sedan får jämna och fina kanter. Plastfilmen finns att köpa på Panduro och räcker ganska länge då den är 5m lång.
Mät upp din plastfilm på den svalnade botten och sätt en tejpbit så att den håller ihop som en fristående ring. Det ska finnas ca 2 cm kvar till kanten på springformen. Pensla sedan insidan med en neutral matolja och tryck sedan ner ringen i kakan ända ner till botten. Nu ska du alltså ha en aningens mindre kaka inuti din springform.

Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen och rör om tills all choklad smält. Lägg i en liten klick smör och ev likör om du vill ha det. Häll tryffeln i plastfilmen och låt tryffeln svalna 30-60 minuter i kylen.

Mjölkchokladmousse
2 blad gelatin
150 g + 150 g vispgrädde 
150 g choklad (jag brukar ta ca 125 g ljus blockchoklad och 25g mörk blockchoklad)
2 äggulor
2 msk florsocker

Börja med att lägga gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Bryt sedan chokladen och lägg den i en bunke. 

Mät upp 150 g vispgrädde i en bunke och äggulor + florsocker i en annan bunke. Vispa först grädden ganska fast och vispa sedan äggulorna och florsockret i den andra bunken. (Du behöver inte skölja visparna emellan om du gör i den ordning jag beskriver här.)

Värm upp resterande vispgrädde (150 g) i en kastrull och häll den sedan över chokladen och rör om tills den smält. Häll chokladsmeten i äggvispet och rör om så att allt blandas. Ta sedan ur ca 2 msk chokladblandning och lägg i en liten skål. Micra den lilla chokladsmeten i 10 sek.

Krama ur gelatinbladen som legat i kallt vatten och lägg dem i den micrade chokladsmeten. Rör om så att gelatinbladen smälter. Rör sedan ner blandningen i den stora chokladsmeten igen. 

Blanda ner den vispade grädden i chokladsmeten och rör om så att allt blandas. 
Ta ut kladdkakan från kylen och häll chokladmoussen ovanpå kakan och tryffeln. Låt svalna i kyl i minst 45 minuter innan nästa lager kan läggas på.

Vit chokladmousse
2 blad gelatin
150 g + 150 g vispgrädde 
200 g vit choklad
2 äggulor

Börja med att lägga gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Bryt sedan chokladen och lägg den i en bunke. 

Mät upp 150 g vispgrädde i en bunke och äggulor i en annan bunke. Vispa först grädden ganska fast och vispa sedan äggulorna i den andra bunken. (Du behöver inte skölja visparna emellan om du gör i den ordning jag beskriver här.)

Värm upp resterande vispgrädde (150 g) i en kastrull och häll den sedan över chokladen och rör om tills den smält. Häll den vita chokladsmeten i äggvispet och rör om så att allt blandas. Ta sedan ur ca 2 msk chokladblandning och lägg i en liten skål. Micra den lilla chokladsmeten i 10 sek.

Krama ur gelatinbladen som legat i kallt vatten och lägg dem i den micrade chokladsmeten. Rör om så att gelatinbladen smälter. Rör sedan ner blandningen i den stora chokladsmeten igen. 

Blanda ner den vispade grädden i chokladsmeten och rör om så att allt blandas. 
Ta ut din tårta från kylen och häll den vita chokladmoussen ovanpå de andra tre lagren. Låt svalna i kyl ytterligare i ca en timme. 

Chokladspegel med hallonsmak
17 g glukos
2 blad gelatin
10 g mörk choklad med hallonsmak
60 g kakao
90 g socker
100 g vatten
25 g vispgrädde

Börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten. Lägg alla andra ingredienser i en kastrull och koka i ca 10 min så den blir aningens mer tjock i konsistensen. Ta av kastrullen från plattan och krama ur gelatinbladen och lägg i dem. Rör om så att gelatinbladen löses upp. Låt smeten svalna en aning innan du häller den på tårtan. Jag brukar låta den svalna en 30 minuter ungefär innan jag häller på den. Beroende på hur liten tårta du gjort av plastfilmen så kan det hända att chokladspegeln blir mer smet än vad som behövs. Se till att verkligen bara blir ett tunt lager längst upp.

Ställ tårtan i kylen och låt svalna minst en halvtimme innan du dekorerar den.

Dekorering
Dekorera din tårta med hallon, spritsad grädde och dessa fantastiska rån (som på bilden) med hasselnötskräm inuti. Magiskt!


Lycka till!!
/Sofia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

%d bloggare gillar detta: