Marängsmörkräm

Detta recept räcker till ca 12-15 kladdcupcakes eller till en rund kladdtårta.
Läs igenom beskrivningen noggrannt samt titta på min video längst ner i detta inlägg så ska det nog gå finfint med din marängsmörkräm.

Du behöver:

1 st elvisp eller en köksmaskin med visp
1 st vanlig visp
1 st kastrull
1 st disktrasa (om du vispar för hand med elvisp)
1 st skål att knäcka äggen i innan du lägger i äggvitorna i den rostfria skålen
1 st rostfri bunke som kan sitta på kastrullen utan att åka ned i kastrullen alternativt en annan kastrull om man inte har någon rostfri bunke.
En stor portion tålamod
Ca 1,5 timme i tidsåtgång

Förberedelser som är superviktiga:

– Smöret måste vara rumstempererat
(mitt brukar stå ute på bänken ca 2 timmar innan jag börjar göra krämen)

– Alla skålar som äggen ska vara i måste diskas för hand 2 gånger och torkas torrt
innan du kan börja (dvs kastrullen samt lilla skålen som man knäcker äggen i)

– Elvisparna samt den vanliga vispen måste också diskas två gånger och torkas torrt

Varför man måste vara så noggrann innan man kan sätta igång är för att äggvitorna som man gör marängen på är så otroligt känsliga för fett. Använder man en plastbunke finns där ofta små skåror i som det lätt fastnar fettrester i (även om det inte känns så och man tycker att man har diskat ur dem noggrant) och om äggvitorna blandas med fett eller någon droppe av äggulorna så kommer det inte bli någon maräng. Den blir helt enkelt inte fluffig och fast.
Det är värt att vara noggrann från start så man inte behöver börja om.

Ingredienser
3 äggvitor
1,75 dl socker
195 g rumstempererat smör (Obs, ej margarin)
3 tsk vaniljsocker

Väg upp smöret och dela upp det i kuber (ungefär stora som en normalstor tärning). Ställ det på ett fat och låt stå i rumstemperatur ca 2 timmar innan du börjar.
Ta av alla eventuella ringar från händerna och tvätta händerna 2 gånger innan du börjar med äggen.

Knäck ett ägg i taget i den lilla skålen. Separera äggulan från äggvitan. Jag brukar låta äggvitan åka ner genom fingrarna medan jag behåller äggulan i händerna men det förutsätter att händerna är helt rena och fria från fettrester, krämer, ringar eller annat möjligt som kan påverka äggvitorna. När du har en äggvita i skålen häller du i den i den andra rostfria bunken/kastrullen. Sedan gör du likadant med nästa ägg osv. Varför man gör ett ägg i taget handlar också om noggrannhet. Kommer det nån minsta droppe äggula bland äggvitan så kommer det inte bli någon maräng. Och det är ju olyckligt om man står med en bunke med sex äggvitor i och på den sjunde äggvitan kommer det äggula i och så får man kasta alla sju och börja om…
Ta därför ett ägg i taget och var noggrann.

När du sedan har dina äggvitor i kastrullen/bunken mäter du upp sockret och
häller i äggvitorna. I den andra kastrullen (som det inte ligger några äggvitor i) fyller du med vatten så att det går upp ca 3-4 cm vatten från botten. Sätt på plattan och låt vattnet koka upp och sänk sedan värmen så att det kokar lagom. På min spis brukar jag koka vattnet på sexan (av nio möjliga). När vattnet puttrar är det dags att sätta på den andra kastrullen/bunken med äggvitorna i. Rör om nästan hela tiden med en visp. Sockerkristallerna ska smälta ned i äggvitorna så när det sedan är klart ska man inte känna några korn av socker i blandningen. Detta brukar ta ca 15 min. Antingen har man i en baktermometer och när den är uppe på 65 grader är det färdigt. Eller så låter man det smälta i ca 15 minuter, doppar sedan i en tesked så man får lite sockerblandning på den och känner på blandningen om man känner några ”sockerkorn”. Är det helt slätt och klistrigt så är den färdig.
Du har nu kokat grunden till en schweizisk maräng. Tjoho!

Nu kommer det roliga och lite nervösa.
Ta av kastrullen och ställ den på en kall, urkramad disktrasa. Se till att ha dina smörkuber bredvid dig och en tesked som du kan ta smöret med.
Börja vispa äggvitorna och sockret och du ska nu vispa tills din blandning är sval. Känn utanpå på bunken innan du börjar och använd det som måttstock när du vispar. Kastrullen/bunken ska alltså vara sval när du är klar. Detta tar ca 10 minuter om du gör din kräm på 3 äggvitor. Gör du dubbel sats eller fler tar det längre tid.
Din maräng ska nu vara fast och sammansatt. Skulle den inte se ut så kan det hända att du haft något fett i bunken eller fått ett uns äggula med. Man kan också prova att ha is i magen och fortsätta vispa för det kan vara så att den bara inte är klar ännu. Helt plötsligt går den från en lös smet till en sammansatt smet så om du tror det är kört provar du att vispa lite till innan du ger upp.

När kastrullen/bunken är klar, dvs sval, är det dags att ha i smöret. Vispa på låg/medelhastighet (jag brukar ha på tvåan på min elvisp) och tillsätt en smörkub åt gången. Räkna till tio sekunder (1001, 1002, 1003 osv) innan du tillsätter nästa. Smöret måste hinna gå in ordentligt i smeten innan nästa kub blir tillsatt. När du har några kuber kvar brukar smeten ofta ändra form och bli till en jämn kräm. Ha i de sista kuberna på samma sätt som innan och när allt smör är ivispat kan du ha i din smaksättning. Tillsätt 3 tsk vaniljsocker och vispa in det i smeten. Kolla in här på andra smaksättningstips.

OM något skulle gå fel handlar det antingen om att man fått fett/äggula i bunken eller att temperaturen på marängen och smöret är olika. Dessa två sidor har jag följt när jag gjort min marängsmörkräm och där finns fler tips att kolla in om något skulle gå snett med din marängsmörkräm.

https://heavenlycupcake.se/steg-for-steg-swiss-meringue-buttercream/

http://mathildalundqvist.se/2016/03/28/sa-lyckas-du-med-din-marangsmorkram/

Äggvita Socker Smör Vaniljsocker
1 0,6 dl 65g 1 tsk
2 1,2 dl 130g 2 tsk
3 1,75 dl 195g 3 tsk
4 2,4 dl 260g 4 tsk
5 3 dl 325g 5 tsk

 

 

 

LYCKA TILL!!!

/Sofia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

%d bloggare gillar detta: