Julkalendern, Lucka 2: Pepparkakscupcakes med lingonsmörkräm

Som en seg, mjuk pepparkaka blir dessa kladdiscupcakes med pepparkakssmak. Så fantastiskt goda! Det här receptet räcker till ca 20 st cupcakes om man använder samma formar som jag gjort. Använder man större formar blir de naturligtvis färre. Håll till godo!

Kladdkakscupcake
2,5 dl socker
0,5 tsk salt
2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk pepparkakskryddor
3 st ägg
150 g smält smör

Garnering – lingonsmörkräm
En grundsats på marängsmörkräm – receptet hittar du här
Ca 5-6 msk lingonsylt

Till den här kladdisen har jag använt små blomformade minimuffinsformar från toppits.

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och rör sedan ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt ägg och smält smör sist. Ställ ut formarna på en plåt eller ställ dem i en muffinsform. Häll smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 16-20 minuter.

Lingonmarängsmörkräm
Som jag beskrivit tidigare så är marängsmörkräm ett nervöst moment men är man noggrann, läser ordentligt och följer varje steg så kommer det gå utmärkt! Det är lite pyssel med det men det är så fantastiskt gott så jag tycker verkligen du ska prova på det!! Marängsmörkräm håller mycket bättre om man ska dekorera sina bakverk och eftersom det också är smör i smeten stelnar det i kylen så det håller formen perfekt. Våga testa helt enkelt! Receptet finns i länken ovan.

Innan du börjar din smörkräm häller du upp några matskedar lingonsylt i en skål och låter den stå framme i rumstemperatur en stund. Tillsätt lingonsylt efter smak. Jag använde ca 6 msk till ett grundrecept men ett tips är att smaka av lite i taget för att hitta lagom smak av lingon.
När smörkrämen är klar är det dags att hälla i sylten. Ta lite i taget och se till att det vispas in ordentligt i smörkrämen innan du tar i mer.
Skulle sylten vara för kall kan krämen skära sig men den kan i de flesta fall gå att rädda, med lite tålamod!
Gör i så fall så här: Ta 1/3 av den skurna smörkrämen och värm ca 10 sek i micron. Häll en tunn stråle av den varma, smälta krämen ner i den skurna krämen och vispa sakta med elvispen. Vispa in all smält kräm med tålamod och en strimma hopp. Skulle den inte gå ihop sig så kan man behöva göra om proceduren. Värm återigen 1/3 i micron och upprepa. Till slut kommer den gå ihop sig. Jag lovar!

Lycka till!
/Sofia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

%d bloggare gillar detta: