Julkalendern, Lucka 3: Kladdis med chokladkola

Om ni ändå bakar julkola som julgodis är det väl värt att prova att lägga den ovanpå en kladdkaka. Det kan inte bli bättre! Kladdkaka + chokladkola = SÅ SANT!

Kladdkaka
3 dl socker
0,75 dl kakao
0,5 tsk salt
2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
3 st ägg

Chokladkola
1 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap
50 g choklad (jag brukar ta ½ mörk bakchoklad och ½ ljus bakchoklad)
25 g smör

Till den här kladdisen har jag använt en springform som är 20 cm i diameter.

Kladdkaka:
Börja med att smöra springformen och sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan. Rör sedan ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt ägg och smält smör sist. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 18-22 minuter. Jag älskar när mina kakor är kladdiga så då får det gärna dallra lite när man tar ut kakan och så får den stå till sig och svalna några timmar innan servering. Vill man ha den fastare rekommenderar jag snarare 20-22 minuter i ugnen.

Chokladkola:
Koka upp grädde, socker, sirap och smör. Bryt chokladen och ha sedan i den. Rör om tills den har smält. Koka sedan kolan på låg värme till 112 grader. Det tar ca 30-40 minuter beroende på spis och kastrull så säkrast är att ha en termometer. Risken är annars att den blir alldeles för hård och att det är svårt att skära i kakan eller att den blir för mjuk och istället rinner av kakan när man tar bort den avtagbara kanten på formen. När kolan är klar häller du den över kakan och låter den svalna i rumstemperatur. Det går att ställa in kakan i kylen också men tänk på att ta fram den i tid innan servering då kolan stelnar mer i kylen.

Lycka till!
/Sofia

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

%d bloggare gillar detta: