Julkalendern, Lucka 4: Kladdkaka med risbräck

Ytterligare ett populärt julgodis här hemma är risbräck. Att dekorera din kladdkaka med det ger en enkel kaka ett enkelt och juligt lyft. Perfekt till juldagarna!

Kladdkaka
3 dl socker
0,75 dl kakao
0,5 tsk salt
2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
3 st ägg

Risbräck
150 g smält choklad (procenthalt efter smak)
2 dl puffat ris

Till den här kladdisen har jag använt en springform som är 20 cm i diameter.

Kladdkaka:
Börja med att smöra springformen och sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan. Rör sedan ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt ägg och smält smör sist. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 18-22 minuter. Jag älskar när mina kakor är kladdiga så då får det gärna dallra lite när man tar ut kakan och så får den stå till sig och svalna några timmar innan servering. Vill man ha den fastare rekommenderar jag snarare 20-22 minuter i ugnen.

Risbräck:
Smält chokladen på lägsta värmen i en kastrull. Rör om hela tiden så den inte bränner fast. Häll i det puffade riset när chokladen smält och var snabb med att bre ut den på din kladdkaka så den stelnar på kakan istället för i kastrullen.

Lycka till!
/Sofia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

%d bloggare gillar detta: