Julkalendern, Lucka 8: Knäckkladdis

Om ni ändå bakar knäck som julgodis så kan ni lyxa till er kladdkaka genom att lägga knäcken på kakan. Fantastiskt gott!

Kladdkaka
2,5 dl socker
0,75 dl kakao
0,5 tsk salt
2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
3 st ägg
150 g smält smör

Knäck
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
1,5 dl ljus sirap
25 g smör
1 tsk bakpulver
1,5 dl grovhackad mandel

Till den här kladdisen har jag använt en springform som är 23 cm i diameter.

Kladdkaka:
Börja med att smöra springformen och sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan. Rör sedan ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt ägg och smält smör sist. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 18-22 minuter. Jag älskar när mina kakor är kladdiga så då får det gärna dallra lite när man tar ut kakan och så får den stå till sig och svalna några timmar innan servering. Vill man ha den fastare rekommenderar jag snarare 20-22 minuter i ugnen.

Knäck:
Koka upp grädde, socker, sirap och smör. Koka sedan knäcken på låg värme till 114 grader. Min på bilden är kokad till 112 grader och den blev aningens lös så 114 grader blir perfekt. Det tar ca 30-40 minuter beroende på spis och kastrull så säkrast är att ha en termometer. Risken är annars att den blir alldeles för hård och att det blir svårt att skära i knäcken eller att den blir för mjuk och istället rinner av kakan när man tar bort den avtagbara kanten på formen. Passa på att hacka mandeln under tiden. När knäcken är färdigkokad häller du i bakpulvret och rör om så det löser sig. Ha därefter i den hackade mandeln. Häll sedan knäcken över kakan och låt den svalna i rumstemperatur. Det går att ställa in kakan i kylen också men tänk på att ta fram den i tid innan servering då kolan stelnar mer i kylen.

Lycka till!

3 reaktioner till “Julkalendern, Lucka 8: Knäckkladdis”

  1. Jo, jag undrar om det inte ska vara smält smör i själva kakan också? Står att ägg och smör ska i sist men det står inte i receptet hur mycket smör det ska vara i kakan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

%d bloggare gillar detta: