Julkalendern, Lucka 10: Kladdkaka med skumtomtefluff

Tänk er skumtomtar doppade i choklad… Typ så blir denna kombo av chokladig kladdkaka med ett fluff gjort på skumtomtar. Smarrigt värre!

Kladdkaka
2,5 dl socker
0,75 dl kakao
0,5 tsk salt
2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
3 st ägg
150g smält smör

Skumtomtefluff
2 dl vispgrädde
60 g skumtomtar

Till den här kladdisen har jag använt en springform som är 23 cm i diameter.

Kladdkaka:
Börja med att smöra springformen och sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan. Rör sedan ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt ägg och smält smör sist. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 18-22 minuter. Jag älskar när mina kakor är kladdiga så då får det gärna dallra lite när man tar ut kakan och så får den stå till sig och svalna några timmar innan servering. Vill man ha den fastare rekommenderar jag snarare 20-22 minuter i ugnen.

Skumtomtefluff:
Häll upp grädden i en kastrull och värm upp på låg värme. Jag brukar ha på 3:an av 9 möjliga. Klipp under tiden skumtomtarna i små, små bitar och lägg sedan i dem i kastrullen. Ju mindre bitar du har klippt desto lättare är det för dem att smälta. Rör om i kastrullen tills allt har smält. Låt det inte koka. Häll över i en bunke när det är klart och låt stå i kylen över natten eller i minst 4 timmar. Vispa sedan upp fluffet med elvisp och spritsa på kakan.

Lycka till!
/Sofia

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

%d bloggare gillar detta: