Julkalendern, Lucka 13: Snickerskladdkaka

Hemma hos oss bakar jag alltid snickerskaka till jul. Bara till jul och aldrig annars. Den här snickerskladdkakan blev magisk. Alltså. Ni måste testa. Helst igår!

Snickersbotten
8 dl k-special flingor
1,5 dl sirap
0,5 dl socker
1 burk jordnötssmör

Kladdkaka
1,5 dl socker
0,5 dl kakao
1 dl mjöl
2 st ägg
100 g smör

Chokladnötsganache
1,5 dl vispgrädde
150 g choklad (jag brukar ta ½ mörk och ½ ljus blockchoklad)
2 dl salta jordnötter


Till den här kladdisen har jag använt en springform som är 24 cm i diameter.

Snickersbotten
Börja med att smöra springformen och sätt ugnen på 175 grader. Häll sedan sirap, socker och jordnötssmör i en stor kastrull och sätt på medelvärme. Låt ingredienserna smälta ihop och dra av kastrullen från plattan. Häll sedan upp 8 dl k-special i en bunke. Ta en näve k-special och krossa i handen inann du lägger ner dem i kastrullen. Upprepa proceduren tills alla flingor är i kastrullen. Rör ihop allt och lägg ner smeten i springformen. Sprid ut smeten med en sked så att det blir en jämn botten.

Kladdkaka:
Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan. Rör sedan ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt ägg och smält smör sist. Häll smeten i formen ovanpå snickersbotten och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 18 minuter. Ta ut och låt svalna medan du gör chokladganachen.

Chokladganache:
Värm upp grädde i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och ha sedan i den. Rör om tills den har smält. När all choklad har smält häller du i jordnötterna och rör om. Häll sedan smeten över kakan och låt svlana i kylskåp i några timmar innan servering.

Magiskt gott!

Lycka till!
/Sofia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

%d bloggare gillar detta: