Julkalendern, Lucka 16: Fudgekladdis

Fudge är inte lika vanligt i vår familj men det var min paps favoritgodis kring jul. Eller kanske snarare mest hela tiden… 

Kladdkaka
3 dl socker
0,75 dl kakao
0,5 tsk salt
2 dl mjöl 
1 tsk vaniljsocker
3 st ägg

Fudge
1,5 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap
100 g vit choklad
50 g smör

Till den här kladdisen har jag använt en springform som är 24 cm i diameter.

Kladdkaka:
Börja med att smöra springformen och sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan. Rör sedan ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt ägg och smält smör sist. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 18-22 minuter. Jag älskar när mina kakor är kladdiga så då får det gärna dallra lite när man tar ut kakan och så får den stå till sig och svalna några timmar innan servering. Vill man ha den fastare rekommenderar jag snarare 20-22 minuter i ugnen. 
Låt kakan svalna medan du gör fudgen.

Fudge:
Koka upp grädde, socker och sirap. Rör om hela tiden tills sockret har smält. Låt sedan koka på svag/medelvärme tills den är 118 grader varm. Säkrast är att ha en termometer.
När fudgen kokat klart drar du av kastrullen från plattan och lägger i smöret samt chokladen som du har brutit i mindre bitar. Rör om tills både chokladen och smöret har smält och häll sedan smeten på kladdkakan. Låt svalna.

Lycka till!
/Sofia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

%d bloggare gillar detta: